Ishikari Nabe (Lax Gryta)

På vintern har vi japanska laga gryta ganska ofta. Gryta är vinterns specialitet. Ishikari nabe (Lax gryta) är en traditionell maträtt från Hokkaido, norra delen av Japan där klimatet är nära till Sverige.

Ingredienser: 2 portioner, 30 minuter
2 lax
1 / 4 salladskål
4 potatis
1 morot
1 shirataki (mycket lågt kolhydratinnehåll, lågt kaloriinnehåll, tunn, genomskinlig, geléartad traditionella japanska nudlar gjorda av djävulens tunga yam, om du har)
5 champinjoner
1 tofu (om man vill)
1 ramen noodle (om man vill)

700 ml Vatten
5cm kombu (tång för att utvinna buljong) * Om man inte har kombu, använd “dashi” eller fisk buljong.
1 msk sake
1 msk mirin
1 msk soja
3-4 msk vit miso
1 / 2 msk smör

<Gör så här>

1. Sätt vatten på en kastrull och tillsätt kombu och låt den stå 30 min.
* Om du inte har kombu, lägger du bara till “dashi (japansk buljong)” eller fiskbuljong senare.
2. Skär salladskåll i 5cm och skiva morot och champinjoner och skär potatis och lax i 4-6 bitar.
3. Koka grytan och ta bort kombu. Om man inte har kombu, bara lägga till 1 “dashi” eller fisk buljong.
4. Tillsätt potatis och morot och koka tills de blir lite mjuka.
5. Lägg lax, salladskål, shirataki och champinjor.
6. När de nästan är genomstekta, lägg skull, mirin, soja och vit miso.
Om du inte har skull och Mirin, bara tillsätt 1 / 2 msk socker och vitt vin.
7. Äntligen, tillsätt smör.
8. Efter att ha ätit vissa ingredienser kan du lägga Ramen nudlar och koka den igen. Ramen nudel suger soppa och smakar gott.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: