Om mig

 Jag är en japansk kvinna som studerade som internationell masterstudent i Stockholm och nu studerar jag bara svenska.  Jag gillar att laga mat, resa och måla. Jag har ätit på ett par tre-stjärniga Michelin restauranger i Japan och jag älskar att äta god mat.

När jag såg “japanska recept” på svenska recept webbplatser, tyckte jag att det var lite tråkigt att många människor, inklusive professionella kockar, var förväxlas med andra asiatiska länder och Japan. Till exempel, många använder kokosnötter för deras “japanska recept” men det kan aldrig hända i Japan … vi hellre använder inte det mycket chili eller kryddor i Japan. Det är bara för Sydostasien och inte för Japan.

Dessutom är Japansk husmanskost med mycket variation som vi har importerat och integrerad många goda rätter från hela världen, italienska, franska, kinesiska, thailändska och så vidare. Så jag kommer att introducera ny japansk husmanskost i Sverige. Jag tror att det skulle vara intressant att införa japansk husmanskost bland annat med andra länders maträtter med lite svensk påverkan med ingredienser som man kan köpa på vanliga mataffärer i Sverige.

48 Comments to “Om mig”

  1. Jag hittade din blogg för ett par dagar sen och ville bara säga att den är till stor nytta =) Jag älskar Japan och Japansk mat så jag ska helt klart försöka mig på att göra något av dina recept.
    Bor du i Stockholm? Skulle gärna vilja få lite tips på bra affärer som säljer ingredienserna du använder dig av.

    • Hej Leila!Tack för din kommentar! Jag är mycket glad att du funderar på matlagning med mina recept. Jag kommer att försöka hitta alternativ av japanska ingredienser som du enkelt kan få på stormarknader i Sverige i mina recept som sushi vinäger till vit balsamvinäger men jag vet att det är mer lättare att gå till japanska affärer för att köpa de exakta ingredienserna.Jag bor i Stockholm och kommer att skriva om japanska affärer i Stockholm! Tack!

  2. Mycket bra initiativ. Jag menar, alla svenskar som skulle vara intresserade av att laga japansk mat kan visserligen engelska och kan kolla in recept och bloggar på det språket, men det räcker liksom inte hela vägen. Japansk matlagning utifrån svenska förutsättningar blir annorlunda. Ibland lite annorlunda, ibland mycket. (Faktiskt så brukar vi ofta ha bättre tillgång till riktiga ingredienser här, så det är rätt meningslöst att välja substituten som finns just i USA…)

    • Tack så mycket för din kommentar, Andreas! Det är mycket intressant att läsa din kommentar!
      Jag vet att vi kan få japanska ingredienser lätt i Sverige idag (jag var ganska förvånad över att min närmaste lilla ICA har Mirin!), Kanske mycket mer enklare än i USA 😀
      Men saken är att de fortfarande är dyra … Det innebär att inte riktigt varje dag matlagning. Till exempel i japansk matlagning använder vi så mycket Mirin och japaner brukar köpa en liten flaska Mirin men här jag skulle använda upp en liten flaska för två måltider. Så det är annorlunda här. I additon, tänkte jag det ska bli skönt att man kan laga japansk mat hemma med ingredents som du redan har hemma sponteniously när du bara hitta ett recept eller känner för att laga japansk mat. På så sätt föreslår jag substitut.
      Men jag vet det är fortfarande skönt att använda riktiga ingredents, så kanske jag borde skriva på båda sätten … Bra input från dig! Tack!

  3. Ja, jo, det är sant. Men jag menar, dom där grejorna du köper på ICA (eller Konsum eller whatever) är bara för nödfall, eller för folk som lagar japansk/kinesisk/thailändsk/annan asiatisk mat en gång om året, och då är det prisvärt.

    För oss som lagar sånt lite mer ofta så finns det mycket bättre affärer. Visst, då får du köpa lite större förpackningar, men oftast är dom billigare och bättre än det du hittar på affärn på hörnet. (Speciellt kinesiska affärer är ofta löjligt billiga.)

    • Tack så mycket för din kommentar, Andreas! Jag håller med dig i vissa delar … naturligtvis, om du äter bara en per år, behöver du inte bry priset och de som du laga mat ofta kan köpa i en stor flaska i kinesiska eller thailändsk mat affärer … Det är sant.

      Men jag måste nämna att jag insåg att de inte har så mycket “riktiga japanska produkter” i dessa butiker som gör så många kinesiska produkter med lite annan smak (etiketter kan se samma sak, dock) när jag har varit på några kinesiska och thailändska affärer nära Hötorget. Hur som helst, kanske det spelar ingen roll 🙂

      • Ah, jag menar inte så. Ska man köpa japanska matvaroror går man till en japansk affär.
        Ska man köpa kinesiska går man till en kinesisk. (Och dom är verkligen oftast riktigt biliga.)

      • Hej Andreas! Tack så mycket för din kommentar! Hehe det är ingen problem vilken affär man går så länge man kan få vad de vill 😉

  4. Hej Yumiko! Inspirerande sida! Väldigt roligt att du skriver om Japansk mat! Det uppskattas väldigt mycket, och just nu håller jag med hjälp av dina förslag och recept på att laga yakuniku för första gången!
    Tackar!
    /Love

    • Hej Love! Tack så mycket för din kommentar! Vad kul du kan prova mitt recept!!! Jag undrar också hur det gick. Det kommer att bli mycket trevligt om du kan berätta för mig senare! 😀 Takar! Ha en trevlig helg! /Yumiko

  5. Hej Yumiko! Du har en fantastisk blogg – väldigt inspirerande! Jag undrar om du har något bra recept på omurice? Det är bland det godaste jag någonsin ätit och jag skulle väldigt gärna vilja göra det själv… Ha det så gott! Mvh William

  6. Hej,
    Jag har just hittat din blog. Den är mycket fin och inspirerande. Jag har nyligen börjat med en egen wordpress blogg om odling där jag ska ta upp odling i Sverige i allmänhet men även en del om odling av japanska grönsaker. Kabocha pumpa är min favorit. Jag kommer att lämna ut en del recept på hur man använder dessa grönsaker och japanska produkter. Än så länge är min blog mycket ‘skräpigt’ eftersom jag inte har tid eller förstå wordpress särskilt bra. Hoppas att jag kan få ordning på det snart.

    • Hej Tim!

      Ledsen för att vara så sent att svara … Jag har varit mycket upptagen de senaste månaderna.
      Tack så mycket för din kommentar!
      Vad kul att du gillar Kabocha pumpa! Det är också min favorite.
      Jag gillar Kabocha pumpa, Vit rättika (Daikon), Gobou, och Shiso. Det ska bli jättekul att se din blogg!!

      Mvh, Yumiko

  7. Tack så mycket för din blog Yumiko. Jag och min liten fransk-svensk familj kommer just tillbaka från Japan, efter ett par dagar i Tokyo och Kyoto, och det var roligt att hitta din blogg för att koka de Udon pasta som jag tog med mig till Stockholm. Vi var fascinerad av Japan. Jag har bott 12 år i Paris, men det känns som det fins ingen stress i Tokyo jämfört med Paris och även Stockholm. Folk visar så mycket respekt till varandra !!! Det var fantastisk att vara där, och alla i Europa borde åka ditt en gång i sitt liv. Vi har så mycket att lära oss av Japan :-)!

    Tack igen

    Etienne

    • Hej Etienne!

      Ledsen för att vara så sent att svara … Jag har varit mycket upptagen de senaste månaderna.
      Tack så mycket för din kommentar! Vad kul att ni har varit till Japan!
      Jag har också besökt Tokyo och Kyoto! Jag är jätteglad att ni had trevlig tid i Japan!!!
      Wow, ni tog Udon till Stockholm! Jag hoppas det smakade gott!

      Tack så mycket igen!
      Yumiko

  8. Hej! Hittade just hit, har inte hunnit läsa så mycket än men jag gillar det dui skriver om. Har bott och studerat i Tokyo och ÄLSKAR japansk mat, kultur och språket. Kolla gärna in hos mig.*

    • Hej Tokyo-Love!

      Vad kul att du har bott och studerat i Tokyo och älskar japansk mat och sådant!!! Jag gillar svensk mat, kultur och språket så mycket!!!

      Yumiko

  9. Vilken trevlig sida! Jag som gillar matlagning och att äta gott men inte är någon sushi-fantast borde säkert hitta något här! Tack igen för en pärla bland alla skräpsidor! /Johan

    • Hej Johan!

      Ledsen för att vara så sent att svara … Jag har varit mycket upptagen de senaste månaderna.
      Men tack så mycekt för din kommentar! Jag också gillar matlangning och att åta gott!!!
      Tack igen för din kommentar! /Yumiko

  10. Hej hej. Googlade recept på soba och hittade din blog. Jag testade ditt soba-recpet och det blev jättegott. Ska testa andra recept också. Tack för att du gör denna blog. \(^.^)/

    • Hej Emil! Tack så mycket för din kommentar! Jag är jätteglad att din soba blev gott!!! Vad kul om du kan testa andre recept! Tack igen!
      Yumiko

  11. Verkligen en fantastisk blog! Gjorde mig väldigt sugen på att testa alla recept så snart som möjligt! Men jag har en liten fråga, angående sukiyaki, jag tycker inte om svamp och inte salladslökar heller, och tänkte då att eftersom det är en gryta kanske jag kan strunta i de och ha i lite annat som jag tycker om, typ paprika. Eller är svampen och salladslökarna viktig för smaken?

    • Hej Mickis! Tack så mycket för din kommentar! Men förlåt att jag inte kunde svara tidigare eftersom det var så hektiskt och jag kunde inte kontrollera min blogg. Om du gillar inte några ingredienser, kan du bara hoppa över det eller ersätta det med något. Paprika är ok och andra vanliga ingredienser är shiitake (svamp), vit rättika, och tofu.

  12. Hej Yumiko

    Jag uppskattar ditt intiativ till denna blogg :). Jag undrar om du har möjlighet att berätta om det finns något trick till att få till en god yakisoba , och om du har möjligheten att förklara hur man lagar takoyaki… Dessa är två rätter jag är väldigt nyfiken kring.

    Jag är så tacksam för ditt arbete

    Fredrik

    • Hej Fredrik!

      Tack så mycket för din kommentar! Jag är förvånad att du vet mycket om japansk mat! Javisst, jag ska skriva recept om Yakisoba och Takoyaki. Faktiskt tänkte jag på det men jag lyckades inte det eftersom jag inte har hittat bra nudel till yakisoba och aldrig har sett bläckfisk, en huvud ingrediens till Takoyaki, här 😦 Men jag ska försöka.. det ska kanske ta tid, dock.

  13. Mycket bra sida! Tack för att du är här i sverige och lär oss Japansk matlagning 🙂
    Ska prova att laga dina köttbullar ikväll.

    • Hej Samuel! Tack så mycket för din kommentar! Jag hoppas det går bra med köttbullar. Men jag tycker att kanske det blir lite olik beroende på hur mycket vatten avdunstar nar man stekar sås. Så jag hoppas att du kan ordna smak lite.

  14. Väldigt spännande blogg. Jag bodde ett halvår i Kyoto och saknar den japanska maten jag åt där. Hittade din blogg när jag sökte efter japanska ramen-recept så nu ska jag testa att laga lite japanskt hemma!

    • Hej Thommy! Tack för din kommentar! Vad kull att du bodde i Kyoto, som är en vackert stad. Jag har varit Kyoto några gånger och alltid gillar det. Ramen är gott 🙂 Men Ramen restauranger i Japan har speciell buljong som är hemliga, oftast lagas några timmer och använder speciell färsk nudel. Så det är sååå olicka. Men det är bra att vi kan laga ramen i Sverige 🙂

  15. Någonting jag skulle vilja veta är hur man gör ramen ägg. Alltså dom typiska ägg som man äter i ramen och är extremt smakrika. Jag vill verkligen lära mig gör dom :).

    • Hej Malin! Tack för din kommentar! Vad intressant! Faktiskt har jag inte lagat ramen ägg men jag smakade det många gånger. Jag ska testa att laga ramen ägg och skriva ett recept senare, kanske det kan ta lite tid, dock..

      • Åh vad underbart! 🙂 Jag ser fram emot det med spänning, jag och min sambo var helt besatta av dom äggen i ramen 🙂

      • Hej Malin, tack så mycket för din kommentar. Vad härligt att du och din sambo läser min blogg! Tack igen 🙂

  16. Hej. Jag älskar att äta god mat också och har varit på några Michelin restauranger i Stockholm… jättegoda. Inte så länge sedan hittade jag en matlagninsblog av en Japask kvinna som bor i U.S.A. och började av vara intresserad av Japasnk mat… jag har lärt mig massor och att det finns mycket mer än bara sushi. Ikväll ska jag faktisk laga honey and soy sauce chicken mer ris och sallad.
    Jag är jätteglad att ha hittat din blogg, ska kolla på dina recept!
    Ciao.

    • Hej Orchidea!

      Tack så mycket för din kommentar! Vad kul att du har varit till några Michelin Restauranger i Stockholm. Du är väldigt gourmet! Jag är också glad att du är intresserad av japansk mat. Honey och soy sauce chicken låter faktiskt jättegott. Jag vill gärna har mer kommentar från dig! Ciao.

  17. Härlig blog. Jag gillar sushi men inte så mycket att laga mat. Vad brukar man ha för tilltugg till Sashimi, eller äter man det bara med wasabi och soja? Kan man typ ha risbollar av sushiris till?

    • Hej! Förlått att bli så sent att svara!!!! Tack för din kommentar! Jag gillar också sashimi! Man äter sashimi med wasabi och soya, plus “Tuma” tunt skivad vitt rättika och m.m. Men man brukar äta ris (inte sushiris) till sashimi. Jag hoppas att det kan vara svar till dina frågor.

  18. Hej Yumiko. Kul med japansk mat i sverige. Jag ville äta una-don och beslöt mig för att laga det själv med taresås jag själv lagat av mirin, socker, soja & sake. Jag lyckades inte få tag på ål (förutom rökt), så jag testade med pigghaj (アブラツノザメ), och kallade det abu-don. Det blev rätt gott, men jag vet inte hur det smakar jämfört med ål. Värt att testa kanske.

    • Hej Anton, förlått att bli så sent att svara!!!! Men tack så mycket för intressant kommentar! Jag har aldrig provat pigghaj… så jag vet inte hur det smakar. Men det vore kul att testa. Una-don är mycket saftiga och med fett av ål. Jag såg att det finns ål i julbord, så kanske man kan köpa ål i Sverige??? Men om jag hitta pigghaj eller annan vita fisk med fat ska jag prova! Tack!

  19. Konnichiwa Yumiko-san!:) Jag är jätteglad att ha hittat denna sajt, eftersom jag älskar Japan . Tyvärr är jag inte alls insatt i japansk matlagning, och är inte så van vid det. Men jag vill gärna lära mig! Nu är det så här, att min livspartner går på LCHF, och jag undrar helt enkelt: vet du några japanska rätter som skulle fungera bra som LCHF-kost? (Jag gissar att det inte behövs på samma sätt i Japan, eftersom kosten där är betydligt mer hälsosam, men ändå…)Jag tror att omelett skulle fungera bra, liksom många grönsaker och fisk. Men har du några speciella tips? Tack på förhand!:D

    • Konnichiwa Jenna-san! Förlått att bli så sent att svara!!!! Tack för din kommentar! LCHF är inte tyvärr popular i Japan. Men i Japan brukar man säga att man måste äta mer än 30 ingredienser per dag… Så jag tror att vi brukar inte äta så mycket carb… som du skrev, mycket grönsaker och fisk. Förlåt att jag inte kan svara väl…

  20. Hej Yumiko,
    Jag undrar bara om du har lyckats laga fler japanska recept med ingredienser som du fått tag i i sverige än dom recept du redan har lagt upp på denna bloggen? Till exempel så är jag sugen på att laga typ katsudon men jag vet inte om man kan hitta ens den typen av köttbit i sverige.

    Hur får du föresten tag i råvarorna till dina recept? Jag bor inte i stockholm utan i göteborg och jag känner inte till någon affär som säljer mycket japanska varor. Det finns naturligtvisa asiatiska butiker och man kan få tag i lite japanska grejer men det är ganska begränsat.

    En fråga till: Är det stor skillnad på teriyaki sås man gör själv och den som man köper i affären, tycker du?

    En annan sak jag precis kom på. Det skulle vara kul om du vet hur man gör yakiniku sås och kunde lägga upp ett recept på det här. Har spenderat en hel del tid i Japan men trotts det var det inte förens nyligen jag åt yakiniku för första gången och jag fulkomligt älskade det!

    Tack för en bra blogg och lycka till med studierna!

    • Hej Jonatan, förlåt att blir sent att svara!!! Tack så mycket för dina kommnetar och frågor! Det är intressant!
      1. Det beror på vilken recept om man lagar…Det finns några rätter som man kan laga bara med ingresienser som vi få ta i Sverige.. teriyaki lax, kyckling, och yakitori kan lagas med vanliga ingredienser. När det gäller till katsudon, kan kött vara fläsk kotlett. Kanske bara sås är lite problem men man kan använda andra typ av sås som alternativ.
      2. Råvaror. Vitt rättika och sashimi lax kan handlas på vanliga men stora mataffärer men jag vet mer… Jag tror nästan alla recept kan lagas med ingredienser som man kan handla på vanliga mataffärer…
      3. Skillnaden på teriyakisås. Jo, verkligen. Jag gillar inte teriyakisås som man kan köpa. Det smakar lite konstigt.
      4.Här finns yakiniku sås!
      https://lagajapanskmat.wordpress.com/2011/12/15/yakiniku-2-stekt-notkott-sesamisas/
      https://lagajapanskmat.wordpress.com/2011/11/15/yakiniku-stekt-notkott/
      Tack!!!

  21. Hallå!

    Äntligen hittade jag några ställen att handla endel japanska ingredienser, tack vare din blogg. Jag har varit i Japan för ett tag sedan och saknar maten så tänkte försöka göra lite eget.

    Du verkar ha mycket roliga recept jag ska testa 🙂 tack!

    • Hej! Förlåt att det blir sent att svara! Men tack för din kommentar! Vad kul att du har varit i Japan. Jag hoppas att du fick chans att laga några japanska recept! Tack!!!

  22. Hej!

    Vad roligt att hitta din blogg, jag älskar Japansk mat och speciellt den vegetariska/veganska. Så nu ska jag bläddra igenom din blogg och ha den sparad 🙂

    Hälsningar Mila

    • Hej Mila! Tack så mycket för din kommentar! Det finns inte kanske så många vegetariska/veganska recept men jag försöker att skriva mer sådana recept! Tack!
      Hälsningar, Yumiko

Leave a comment