Grunderna i japansk matlagning 1: Ingredienser

Här är några grundläggande smaksättare av japansk matlagning.

Soja (Yamasa), Mirin (Mitzkan Honteri), Risvinäger (Mizkan), Matlagning Sake (Gekkeikan)

<Soja>

Soja (även kallad sojasås) är en smaksättare som produceras genom jäsning av sojabönor med Aspergillus oryzae eller Aspergillus sojae formar, tillsammans med vatten och salt. Efter jäsning, vilket ger jästa sojabönor pasta är pasta trycks och två substanser erhålls: en vätska, som är soja, och en kaka av (vete och) soja rester, det senare vanligtvis återanvänds som djurfoder. det vanligaste är ett korn används tillsammans med sojabönor i jäsningsprocessen, men inte alltid. även vissa sorter används rostade ax(från wiki). Kikkoman är ett känt märke.

<Mirin>

Mirin är en viktig smaksättare som används i japansk matlagning, bestående av 40% -50% socker. Det är ett slags risvin liknar skull, men med en lägre alkoholhalt-14% i stället för 20%. Det finns tre allmänna typer. Den första är HON Mirin (lit. sant Mirin) , som innehåller alkohol. Den andra är Shio Mirin, som innehåller alkohol samt 1,5% salt  för att undvika alkoholskatt. Den tredje är shin Mirin (lit. nytt Mirin),  eller Mirin-fu chomiryo (bokstavligen Mirin-liknande krydda),  som innehåller mindre än 1% alkohol men behåller samma smak. (från wiki)

<Risvinäger>

Japansk risvinäger är mycket mild och fyllig (ca 5% ättiksyra, mycket mindre än västerländska vinäger) och varierar i färg från färglös till svagt gul. Den är tillverkad av antingen ris eller bottensatsen sake(från wiki).

<Sake>

Sake är en ris-baserad alkoholhaltig dryck av japanskt ursprung. Det är ibland stavas saké att visa uttalet tydligare. Sake kallas också på engelska som en form av risvin. Men till skillnad från äkta vin, där alkohol framställs genom jäsning av det socker som finns naturligt i frukt, det skull ske genom en bryggningsprocessen mer likt öl, så det är mer som ett ris brygd än risvin.
Alkoholhalt sake är ofta runt 15%. Beroende på dess kvalitet, är skull används för matlagning. Gekkeikan som du kan köpa på Systembolaget är typisk matlagning sake. Jag tror Gekkeikan är inte för att dricka … Så de som drack Gekkeikam kan vara besviken, men ska försöka riktiga sake.

Miso (Hanamaruki)

<Miso>

Miso är en traditionell japansk smaksättning som produceras genom jäsning av ris, korn och / eller sojabönor, med salt och svampen kōjikin, som är den mest typiska miso gjort med soja. Resultatet är en tjock pasta används för såser och sprider sig, betning grönsaker eller kött, och blanda med dashi soppa lager för att fungera som misosoppa kallas misoshiru, en japansk kulinarisk stapelvara. Hög halt av protein och rik på vitaminer och mineraler, spelade miso en viktig näring roll i feodala Japan. Miso är fortfarande mycket vanligt förekommande i Japan, både i traditionell och modern matlagning, och har vunnit världsomfattande intresse. Det finns ett mycket brett utbud av Miso finns. Olika varianter av miso har beskrivits som salt, sött, jordnära, fruktig och kyndel.

One Trackback to “Grunderna i japansk matlagning 1: Ingredienser”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: