Takoyaki (Japansk pizza boll med åttaarmad bläckfisk)

Takoyaki

Takoyaki är välkänd mat i västra delar i Japan, särskilt i Osaka. Jag fick en fråga  från en läsare om att skriva om Takoyaki. Så jag skriver detta recept. Takoyaki är som en rund-formad pizza eller pannkakor, som är gjord av mjöl och några andra ingredienser, inklusive åttaarmad bläckfisk.
Det måste vara rund annars blir det Okonomiyaki, den andra typen av japansk pizza. Därför måste det kokas med en speciell form eller Takoyaki maskin. Men tyvärr är det ganska svårt att få den form här i Sverige.

takoyaki2takoyaki1

Men jag hörde att Dansk Æbleskiver är rund form så kanske kan man använda form för det om man bor nära Danmark.
Dansk Æbleskiver http://sv.wikipedia.org/wiki/%C3%86bleskiver

Jag hade inte båda Takoyaki eller Dansk Æbleskiver form så att jag använde plast ägg behållare för att göra rund form. I mitt fall (faktiskt det verkligen rekommenderas inte) men jag först mikro degen med bläckfisk i en plastfilm-täckt ägg plastbehållare och stek dem med en stekpanna eftersom takoyaki måste krispiga utanför och mjuk insida.

seafood mixDessutom behöver man använda åttaarmad bläckfisk inte tioarmad bläckfisk. Jag har inte sett färsk åttaarmad bläckfisk här i Sverige men jag hittade små åttaarmad bläckfisk i fryst “Seafood Mix” så plockade jag åttaarmad bläckfisk från “Seafood mix” och  använde det.

Men jag måste säga att det är kanske inte riktigt Takoyaki eftersom man kan inte få riktig stor åttaarmad bläckfisk här heller takoyaki form eller maskin…

<Ingredienser> 2-3 portioner, tid 1 timme
ca 50g   åttaarmad bläckfisk
3 dl vatten *Om man har form, använda 5dl vatten
2dl vetemjöl
2 ägg
1/2 packet japansk dashi/fisk buljong *Om man har form, använda 2/3 packet
1 tsk japansk soja

[Majonnäs sås]
Japanska majonnäs eller
1 dl Hellmann’s majonnaise  + 1 msk Johnny’s senap
* Lägga i en plastpåse och skiva kanten av påsen lite då kan man göra linjer.

[Takoyaki sås]
Japansk Takoyaki sås eller Japansk Bulldog sås

Aonori(tång) eller persilja

<Gör så här>

[Om man har en Takoyaki form]
1. Blanda alla ingredienser av deg utan bläckfisk. Utplåna formuläret med hushållspapper med olja. Lägg degen och tillsätta åttaarmad bläckfisk i mitten. Steka dem båda sidor.
2. Servera med Takoyaki sås, majonnäs och Aonori.

[Om man har inte Takoyaki form] (Inte riktigt rekommenderas dock….jag försökte bara att lag någonting liknar Takoyaki)
1. Blanda alla ingredienser av deg utan bläckfisk. Täcka ägg plastbehållare  med plastfilm.
2. Lägga deg i ägg plastbehållare och mikro för 1 eller 1.5 minuter.
3. Stek dem med en stekpanna.
4. Servera med Takoyaki sås, majonnäs och Aonori.

4 Comments to “Takoyaki (Japansk pizza boll med åttaarmad bläckfisk)”

  1. De säljer fryst tako i stora bitar på Asian Market i Stockholm. Jag testade ditt recept i helgen och det blev riktigt bra. Gärnet köpte jag på Ebay och använde en vanlig gasdriven bordsspris under. Jag hade i lite mer soja än du skrev och jag tyckte det blev godare. Ha gärna i lite vårlök och röd inlagd ingefära i takoyakin så blir den jättegod.

    • Hej Emil! Tack så mycket för din kommentar! Jag är imponerad av att du är verkligen expert. Jag visste inte att Asian Market i Stockholm säljer tako! Och du vet också om vårlök och röd inlagd ingefära!!! Jag är glad att du kan ge några tips till mig!

      • Det var svårare att få tag på riktig röd inlagd ingefära dock. De säljer bara vanlig ingefära med rosa färg, men även den är riktigt god. Tyvärr har jag inte hittat den jätteröda strimlade röda ingefäran som finns på izakayor och sobaställen. Jag fick be en kollega från Japan ta med till Sverige.

      • Hej Emil! Tack för din kommentar. Jag kan tänka mig att det är svårt att hitta röd inlagd ingefära. Jag läste att man kan laga det själv med röd plommon vinäger. Så jag ska testa om jag ska hitta plommon vinäger här. Eller jag hittade på japansk online shop i UK. Det är kanske dyrt om det ingår leverans, dock.
        http://www.japan-foods.co.uk/catalog/shopping_u.php?cPath=52_157

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: