“Aburi” Lax och Avocado Don

aburi lax & avocado don

Detta recept används nästan samma ingredienser som Aburi lax och avokado recept. Men det är med ris i bottom i skål och det är en huvudrätt. “Don” betyder “ris i skål” på japanska.

“Aburi” på japanska betyder att grilla eller rosta; bränna ytan med direkt brand.
Man brukar använder en brännare för att bränna ytan. Att bränna ytan minskar fisk lukt och adderar annan consistens.

Man kan se i bilden att omkring 1-2mm av yttersida är brunnt. Jag har inte en brännare men jag bara använde en teflonbelagd stekpanna. Lax stekas bara omkring en minut och sedan rullas det med plastfilm och gör det kallt det med is för att hålla kvallitet (kvallitet av fisk bli lågre när det är värmt så man gör det kallt).

<Ingredienser> 2 portioner, tid 40 min
250g Lax  för sashimi, till exempel, Salma Lax
naturligt havssalt
is (för att kalla lax efter bränning) *man kan använda vanlig plastpacket möblerad i kyskåp, ett plastpacket med vatten i och frysa det.
sesamiolja (inte måste)

kokt sushi ris (kokt ris med sushi vinäger) 
100g vitt rättika
50g gurka
2-3 blad isbegsallad
sesami
japansk soja (kikkoman)

[Avocado sås]
2 avocado
1 dl gräddfil
1 msk japansk soja (kikkoman)
2 cm wasabi
salt

<Gör så här>
1. Strimla vit rättika, skära gurka och isbergsallad som linje, och skära avokado liksom små kubar (4x4mm).
2. Tillsätt naturligt havssalt till lax och låt den stå 5 minuter.
3. Blanda avocado och andre ingredienser av avocado sås.
4. Om lax är för lång, skära till 2 delar så att det är lättare att vända det. Förbereda en tallrik och lägga plastfilm.
Förbreda is. Eftersom lax stekas bara omkring en minut och sedan rulla det med plastfilm och kalla det med is för att hålla kvallitet.
5. Värme upp stekpannan (det måste vara riktigt värmt..) och tillsätt lite sesamiolja eller kunde vara utan olja men stekpannan måste vara teflonbelagd. Steka varje sidor av lax snabbt. Inte steka lax för mycket, likesom 20 sekunder nere, 20 sekunder uppe och lite till båda sidor, omkring 1 minut tills yttersida är lite brunt.
6. Ta bort lax från stekpannan och lägga det i tallrik med plastfilm. Rulla upp det med plastfilm och gör det kallt med is för 1-2 minuter.
7. Skära lax  (8-12 mm bredd) med en sashimi kniv noggrant.
8. Lägga sushi ris i skål, sedan vit rättika, isberssallad, avocado sås, och gurka. Lägga skivad lax i toppen och decoratera med sesami. Tillsätta japansk soja över dem när man äter det. Om man vill, servera det med miso soppa.

4 Comments to ““Aburi” Lax och Avocado Don”

  1. Vilken spännande blogg med japansk mat. Man ser sällan japanska recept så här kommer jag kika in ofta!!

  2. Mmm.. ser smarrigt ut! Kul att du kommit igång att blogga igen, ska fortsätta läsa!

Leave a reply to yumiko Cancel reply