“Aburi” Lax Sashimi med Avocado

aburi lax

“Aburi” på japanska betyder att grilla eller rosta; bränna ytan med direkt brand.
Man brukar använder en brännare för att bränna ytan. Att bränna ytan minskar fisk lukt och adderar annan consistens.

Man kan se i bilden att omkring 1-2mm av yttersida är brunnt. Jag har inte en brännare men jag bara använde en teflonbelagd stekpanna. Lax stekas bara omkring en minut och sedan rullas det med plastfilm och gör det kallt det med is för att hålla kvallitet.

Det recepten är en förrätt eller det kan vara huvudrätt med ris eller man kan göra sushi också… men jan ska skriva om “Aburi lax don” som en huvudrätt senare.

<Ingredienser> 4 portioner (som förrätt), tid 40 min
200g Lax  för sashimi, till exempel, Salma Lax
naturligt havssalt
100g vitt rättika
lite gurka (decoration)
is (för att kalla lax efter bränning) *man kan använda vanlig plastpacket möblerad i kyskåp, ett plastpacket med vatten i och frysa det.
sesamiolja (inte måst)
japansk soja (kikkoman)

sesami

[Avocado sås]
2 avocado
1 dl gräddfil
1 msk japansk soja (kikkoman)
2 cm wasabi
salt

<Gör så här>
1. Strimla vit rättika, skära gurka till små delar (2x3mm), och skära avokado liksom små kubar (4x4mm).
2. Tillsätt naturligt havssalt till lax och låt den stå 5 minuter.
3. Blanda avocado och andre ingredienser av avocado sås.
4. Om lax är för lång, skära till 2 delar så att det är lättare att vända. Förbereda en tallrik och lägga plastfilm.
Förbreda is. Eftersom lax stekas bara omkring en minut och sedan rulla det med plastfilm och kalla det med is för att hålla kvallitet.
5. Värme upp stekpannan (det måste vara riktigt värmt..) och tillsätt lite sesamiolja eller kunde vara utan olja men stekpanna måste vara teflonbelagd dock. Steka varje sidor av lax snabbt. Inte steka lax för mycket, likesom 20 sekunder nere, 20 sekunder uppe och lite till båda sidor, omkring 1 minut.
6. Ta bort lax från stekpannan och lägga det i tallrik med plastfilm. Rulla upp det med plastfilm och gör det kallt det med is för 1-2 minuter.
7. Skära lax  (8-12 mm bredd) med en sashimi kniv noggrant.
8. Lägga vit rättika först i tallrik, och lägga skivad lax, avocado sås, lite gurka och sesami. Tillsätta japansk soja över dem. 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: