Japansk Dumplings/Gyoza

japansk dampling

Jag var förvånad att se frysta japanska dumplings på Hemköp och tyckte att laga dem.
Japanska dumplings är liksom köttbullar täcks av mjöldeg.
Damplings impoterade från Kina men skillnaden är att kinesiska dumplings brukar kokas eller ångas medan japanska dumplings brukar stektas.

<Ingredienser> 2 portioner (24 dumplings), tid 1 timme
24 dumpling degplattor *Man kan köpa det på Japanska Torget.  gyouzanokawa

250-300g     fläsk köttfärs
1/4 salladskåll   (liten storlek)
1/2 gullök
1 tsk buljong pulver eller 1/2 krossade kub buljong
salt och peppar

sesami olja (frivilling) och sallad olja

vatten och 1/2 dl mjöl

[dippa sås]
Japansk soja
Japansk vinegär

<Gör så här>

1. Hacka salladskåll (liksom 3mm x 3mm) och lägga det i skål. Blanda med salt (natur salt är bättre) och pressa dem lite med händer. Lämna det 10 min.
2. Hacka gullök och tillsätta till skålen. Tillsätta gullök, räkor, köttfär, buljong, peppar till skålen och blanda med händer tills konsistens blir mjuk liksom när man lagar köttbullar. *Man kan tillsätta olika fylling liksom 50g hackad frysa räkor.
3. Lägga dumpling degplattor på en skärbräda och lägga 1.5msk blandningen till mitten av varje dumpling degplattor. Pensla halv cirkel av var platta med vatten och gör 3-4 draperier vid montering det.
4. Värma upp en djup stekpanna med ett lock, tillsätta salladolja och lite sesami olja. När stekpannan blir värmt, lägga dumplings.
5. Blanda mjöl och vatten (det beror på vilket stekpanna man användar men det blir halv djup av steckpanna, kanske 200-400ml). När botten av dumplings blir lite brun, tillsätt blandning av mjöl och vatten till halv djup av dumpling och lägga locket. Ånga och kokt omkring 3-5minuter sedan ta bort locken och göra det avdunsta. Botten måste blir krispig och inne måste förbli saftiga. När alla vatten försvinner i botten och blir krispigt, är det klart.
6. Ät dumplings med såsen av japanska soja och lite japanska vinegär.

japanska dumpling

Om man kunde inte använda blanding av köttfärs, kan man läga japanska köttbullar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: