Oyakodon (Kyckling, ägg och ris i skål)

Oyako Don är en annan typ av don (ris skål). Namnet på maträtten “Oyako” som betyder föräldrar och barn kommer från det faktum att kycking (föräldrarna) och ägg (barn) används som ingredienser. Detta är en populär maträtt i Japan och det finns Michelinstjärna restauranger som specialiserat sig på oyakodon.

<Ingredienser> 2-3 portioner, tid 30 min
ca 330g kycklinginnefile
400ml vatten
1.5 gul lök
2 champinjoner
70g socker bönor
50ml mirin eller 40ml vatten + 1 tsk rörsocker
1 msk rörsocker
2 msk soja
1/2 fisk buljong
3 ägg

kokt ris

<Gör så här>
1. Skiva gul lök, champinjoner, och socker bönor. Skär kycklingen i små bitar liksom 3 x 3 cm.
2. Koka vatten med en stekpanna (jag vet att det låter konstigt men det bör vara plan)
3. När vattnet börjar koka, tillsätt lök och champinjoner, därefter kyckling.
4. Lägg rörsocker och mirin (eller dess substitut) och koka den för några minuter.
5. Lägg fisk buljong. Om det inte finns så mycket vatten, tillsätt mer 50 ml eller något.
6. Tillsätt socker bönor och soja.
7. Blanda ägg i en liten skål och lägg den över stekpannan.
8. När ägget nästan kokt, är den klar. Inte koka inte för mycket efter mannen lägga ägg.
9. Sätt kokt ris på en skål och servera med oyakodon över ris.

8 Comments to “Oyakodon (Kyckling, ägg och ris i skål)”

  1. haha vilket roligt namn!😀 det verkar väldigt gott. jag undrar vilken sorts ris brukar du använda till dina maträtter?

    • Hej Kattis! Tack så mycket för din kommentar! Haha jo jag också tycker det är roligt namn!😀
      Jag använder japanska ris eller gröttris för sushi men råris for övriga tider. Det är bara för att hälsoskäl och min pojkvän och jag gillar råris bättre än vanligt ris. I Japan använder vi normalt korta ris och ibland brun ris. Men ändå kan vara jasmin ris eller något😀

  2. Mirin kan även heta “risvinsvinäger” i butikerna, tror Blue Dragon’s heter så. Jag brukar ersätta det med vitvinsvinäger ifall jag inte har/hittar mirin🙂
    Lite Karashi i är helt rätt om man vill ha lite hetta också!😉 Kanske inte traditionellt, men gött!
    Hondashi (“fiskbuljong”) går att hitta också, finns en affär som heter JFK, Japan Food & Kitchen (tror jag det var?) vid pendelstationen Stockholm Södra. Köpte en rejäl påse där, 40g för 34kr. Räcker till många portioner oyakodon!🙂

  3. Hej!

    Tack så mycket för recepten. Jag har provat i kväll. Eftersom jag hade ingen kyckling, har jag använt lammskalv och det var jätte gott. Jag ska ändå prova igen med kyckling, eller varför inte lax, eftersom lammköttet är lite stark ändå.

    Lätt att laga och verkligen gott!

    Tack

    Arigato

    Etienne

  4. Jag prövade det här receptet för ett tag sen, gjorde det på impuls så jag hade inga sockerbönor men för övrigt följde jag receptet. Tror jag hade i för mycket vätska eller så fick det inte koka tillräckligt. Det blev gott men det såg inte ut som din bild, så jag ska pröva igen =)

    • Hej Leila!

      Ledsen för att vara så sent att svara … Jag har varit mycket upptagen de senaste månaderna.
      Oj synd att det gick inte bra… jag tror att vatten förångas mycket när jag lagade. Så det var mindre vatten, tror jag. Så beroende på hur mycket värme du använder kan det göra skillnad. Eller man kan tillsätta mindre vätten, jag tror. Jag hoppas att ni kan lyckas andra gången. /Yumiko

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: