Hur man gör nötkött mörare: Yakiniku

På japanska tv såg jag att kiwi gör köttet mörare och jag försökte med gryta förra gången men ändå var jag inte säker som jag kokade den för lång tid. Men den här gången försökte jag med yakiniku! Och resultatet är … ganska bra!

Jag hitta på den:

“En intressant egenskap hos kiwi är ett enzym som kallas aktinidin som gör denna frukt till en utmärkt till kött. Bara mosa färska kiwi och använda den som en marinad för nötkött, fågel eller fläsk. Låt stå ca 30 minuter före tillagning. Eller, om du vill möra köttet utan smaksättning det kan du klippa bara frukten på mitten och gnid den över köttet före tillagning.”

http://cancerresourcecenter.com/articles/article35.html(på engelska)

Jag tror att man kan kasta bort kiwi som användes för att göra köttet mörare, men jag försökte i såsen och det var bra! Här kiwi spelar en roll som lingonsylt till köttbullar. Jat tycker att kiwis sur smak är en bra kombination med nötkött.

<Ingredienser> 2 portioner, tid 30min (+30 min i  kylskåpet)

ca 400g nötkött rostbiff

2 kiwi

1 gul lök

2 champinjoner

150ml yakiniku sås

*Den här gången jag har precis köpt yakiniku sås men du kan använda vanlig i min yakiniku recept. Men i så fall bör du minska mängden gul lök, för att äpplen och päron använda för såsen och tillsätt mer soja för att ha en bra balans. Sesami sås ska inte passa här.

<Gör så här>

1. Frys för nötkött och sedan halv avfrostning att skära den tunn liksom 1-2mm.

2. Skär 1 kiwi i små bitar och krossa den andra kiwi. *Jag bara provade att göra som jag skriver men man kan kanske krossa båda tva kiwi också.

3. I en plastbehållare blanda den skivade nötkött och kiwi och lägga till yakiniku sås. Lägg den i kylen i mer än 30 minuter.

4. Skiva gult lök och champinjoner och stek med en liten olja med ett stekpanna. Lägga till Yakiniku sås och laga mat. När den är kokt, ta med dem bort från stekpannan.

5. Lägg till en skiva nötkött genom ett till stekpannan (lämna kiwi i plastbehållare). Lägg Yakiniku sås och stek båda sidor.

6. När du är klar stekning av pip, tillsätt kiwi och yakiniku sås och stek. Sätt kiwi sås över yakiniku och servera dem med ris och grönsaker.

2 Comments to “Hur man gör nötkött mörare: Yakiniku”

  1. Shit vad coolt att det fungerade att möra köttet med kiwi!😀 det ska jag prova nästa gång jag gör nötkött🙂

    • Hej Kattis! Tack så mycket din kommentar! Det är kul att du läste det!!! Rostbiff köttet blev liksom entrecote😀 Jag hoppas du kan prova😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: