Grunderna i japansk matlagning 2: Buljong

På japanska matlagning, är buljong (“dashi” på japanska) mycket viktigt. “Dashi” kan ge “umami” som är en av de fem grundläggande smaker tillsammans med sött, surt, beskt och salt. Vanligaste “dashi” görs genom uppvärmning av vatten som innehåller Raderingar (ätlig Kelp) och kezurikatsuo (spån av katsuobushi – bevaras, fermenterad tonfisk) till nästan kokande, sedan sila den resulterande vätskan.

Jag tror att restauranger använder riktig buljong gjord av Kelp och katsuobushi men hemma brukar vi använda färdiga “dashi”  pulver.

“Dashi” används för misosoppa och många andra rätter. Du kan få japansk buljong “dashi” på japanska butiker i Sverige.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: