Kaisen Don (Fisk och skaldjur sushi ris skål)

Som jag skrev i Salmon Don, Japanska “donburi” eller förkortningen “don”, betyder “ris skål” som består av fisk, kött, sjuda grönsaker eller andra ingredienser tillsammans och serveras över ris.

Jag lagade Temaki sushi (hand-rullade eller DIY sushi) igår och jag har lax sashimi kvar.
Så lagar jag Don med lax dagen efter sushi. Det är snabbt (bara 10 minuter) och gott!

<Sushi Ris>

  • kokt ris
  • sushi vinäger *Om man har inte japansk ris vinäger, kan man  använda recepten nedan.

<Sushi vinäger med vit balsamvinäger>
*Detta är mer än du behöver för en måltid, men du kan bevara den i en flaska.

  • 150 ml vit balsamvinäger
  • 1 msk rörsöcker
  • lite salt

<Ingredienser att lägga över riset>

  • ca 150g lax *SALMA LAX är mycket rekommenderas! Det smakar mycket bra! http://www.salmalax.se/
  • 5cm gurka
  • 1 avokado
  • 2 surimi
  • 2 blad av lettace eller
  • sesami
  • soja och wasabi
<Gör så här>
1. Värma upp kokt ris med mikro och blanda med sushi vinäger.
2. Avfrostning surimi
3. Skiva lax, surimi, gurka och avokado i 1 cm kuber. Skär lettace tunn som 0.5cm eller strimla daikon.
4. Lägg sushi ris i en skål och över den lägg lettace eller daikon, sedan sprid ut skivad lax, surimi, gurka och avokado över det, och sesami på toppen.
5. Tillsätt soya blandad med wasabi i önskad mängd.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: