Potatis och Grönsaksgratäng

Hemma i Japan, är gratäng en populär husmanskost i vintern. Kanske detta är mycket överraskande för många svenskar, men vi japansk älskar god mat från överallt i världen och anpassade dem till Japan. Ja, äter vi många olika typer av mat hemma.

I Japan använder vi vit sås som grund som skiljer sig från Sverige, där bara använda grädde. Men jag tror vit sås är mycket välsmakande.

Ingredienser: 4 portioner

  • 8-10 potatis
  • 3 lök
  • 1 broccoli
  • 8 svamp
  • 4 svenskkorv eller en bacon (om du vill)
  • 150g riven ost
  • 100ml matlagningsgrädde

<white sauce>

  • 50 g smör
  • 50 g mjöl
  • 1,5 buljong (grönsaker)
  • 500ml mjölk
  • 50ml matlagningsgrädde
  • salt
  • peppar

<Att laga>

1. Värm upp ugnen till 200 grader.
2. Skiva lök, potatis, broccoli, svamp och skär svensk korv eller bacon i små bitar.
3. Lägga smöret i en kastrull och värm tills det börjar smälta sedan lägga skivad lök. stek den tills den blir genomskinlig.
4. Ändra sedan till låg värme och sätta mjöl, blanda snabbt så den blandning av smör och mjöl blir smidig.
5. Häll mjölken lite i taget i blandningen och blanda snabbt att göra vit sås. Om du inte blandar fett, kommer såsen blir inte slät.
6. Efter att hälla mjölk, häll matlagningsgrädde och blanda mer.
7. Sätt alla skivade Vegatables i en form och lägg salt och peppar mellan lagren. Häll den vita såsen på toppen av det. Och häll extra matlagningsgrädde (100ml) också.
8. Lägg osten över det och lägga den i ugnen
9. Koka i ca 40 minuter.
10. När den är klar, lägg torkad persilja att lägga till lite färg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: