Temaki Sushi (hand-rullade eller DIY sushi)

Jag känner alltid att det tar tid att rulla sushi och hemma i Japan äter vi ofta hand rullade sushi. Det är mycket lättare, man kan bara laga sushi ris och skär lax och grönsaker. När man äter hand rullade sushi, man kan välja vilken ingrediens för att rulla och rulla själv. Det tar lite mer än en timme för att laga ris men man kan också frysa kokt ris och använda micro.

Ingredienser: 4 portion
<Sushi Ris>
• 3 koppar grötris (Jag tror att grötris liknar japansk ris och bra pris)
• 3 1 / 4 dl vatten

• 1 / 3 kopp risvinäger
• 3 msk socker
• 1 tsk salt
* Man kan använda vit balsamico vinäger och lite socker istället för sushi vinäger.

<För att rulla>
• 300g-400g “Salma Lax” http://www.salma.no/ (Jag tror det är bästa!) eller rimmad lax
• 2 Avocado
• 1 Gurka
• 200g Daikon (vit rättika, sätts under lax)
*Om man vill, så kan man använda räkor, tonfisk, m.m.

• Nori (Papper tång)
• Soya
• Wasabi

Att laga
<Sushi ris>
1. Lägg riset i en kastrull och tvätta den med kallt vatten. Upprepa tvätt tills vattnet blir nästan klart. Tappa riset och lägg riset i en kastrull tillsätt vatten. Låt riset ligga i blöt i vatten minst 30 minuter.
2.  Starta uppvärmning potten med ett lock med stark värme så kokar byta till mitten på låg värme.
3. När riset är kokt, låt den ånga i ca 15 minuter.
4. Blanda risvinäger, socker och salt i en liten skål.
5. Blanda 4 och kokt ris lite i taget när ris är värmt.

<Ingredienser för sushi>
1. Skära ingredienser som fastnar
2. Strimla daikon (vit rättika)
3. Skär en nori i 4 delar (1/4)
4. Servera sushi ris i skål, och ingredienser och nori i tallrik.

Att rulla med händerna
1. Lägg det skurna noribladet i handen och lägg på ris och platta till riset. Lägg sedan ingredienserna du vill ha på riset och rulla ihop noribladet till en strut.
2. Dippa med soja och wasabi och ät!!!

7 Responses to “Temaki Sushi (hand-rullade eller DIY sushi)”

  1. Söker en bra Goma Wakame sallad? Har du tips eller ännu bättre ett recept att dela med dig? Vänliga hälsningar

  2. Hej!
    Jag ska göra Temaki på hemkunskapen i skolan och undrar lite mer exakt vad du räknar som en kopp då det står ”3 koppar grötris”?
    ^^

    • Hej Johanna, förlåt att kopp inte är så tydligt… i Japan användar vi koppar att räkna ris men jag kunde ha skrivit i annan sätt.
      A kopp är en 180ml plast kopp. Jag mätte en kopp med ris och det var omkring 150g i vikt eller lite mindre än 2dl i volym. Det menar att 3 koppar blir 450g av ris eller lite mer än 5,5dl. Jag hoppas det fungerar. Tack för din bra fråga!

Trackbacks

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: